IPOSZ

Volt mire rácsodálkozni Svájcban - a 24 óra cikke

FÉMIPAR - Dorogra tette át székhelyét a fővárosból a szakmai ipartestület


A fővárosból Dorogra tette át székhelyét az új ügyvezető igazgatóval ténykedő Országos Fémipari Ipartestület.
Fenyvesi Károly - 24 óra

 

Két jelentős változás is történt az Országos Fémipari Ipartestületnél (OFI). A nyugdíjba vonult korábbi ügyvezető igazgatót, Major Tibort, tisztségében Papp Áron Gábor követte. A magyarországi és német nyelvterületű cégek együttműködését szervező, pilisvörösvári székhelyű Swiss Services cég 53 éves vezetője gazdasági szakember. Ténykedéséért nem kap fizetést az ipartestülettől. A másik újdonság az, hogy az OFI a fővárosból áttette székhelyét a Komárom-Esztergom megyei Dorogra.


Utóbbi indokáról kérdeztük először Szűcs Györgyöt, az OFI elnökét.

– Az ország különböző területein félszáz cég, illetve egyéni vállalkozó tagja ipartestületünknek. Az ügyvezető igazgató a 10. számú főúttal érintett Pilisvörösváron él, és dolgozik, jómagam az ezen a főúton onnan nem túl távoli Dorogon lakom, vezetem cégemet. Azt az időt is munkára tudjuk fordítani, amíg parkolót keresnénk vagy álldogálnánk a forgalmi dugóban Budapesten. Ez igaz partnereinkre is.

– Mennyire fontos szereplője ipartestületük a hazai gazdaságnak?

– Ezt nyilvánvalóan az ipari világ többi szereplőjének kell megítélnie. Én maradnék a tényeknél. Tizenöt éve vagyunk tagjai a brüsszeli székhelyű Európai Metál Uniónak. Hazánk egyedül rajtunk keresztül képviselteti magát ilyen jellegű európai ipari együttműködésben. Nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotunk. Az OFI huszonegy éve alakult, jogelődje 127 esztendővel ezelőtt.

– Ebben a múltban mekkora erő rejlik?

– Már az úgynevezett nagypolitika is kezdi felfedezni, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározó szerepet játszanak a legtöbb európai országban. A múltban kialakult emberi kapcsolatokban nagy erő van, ezeket ápolni kell, érdemes törekedni az újraélesztésükre. A rendszerváltáskor határainkon innen és túl aktív volt a hazai vállalkozói réteg. Mára  generációváltás történt, a politikai és gazdasági döntéshozók már kevésbé ismerik a vállalkozások ma vezetőit. Újra kell építeni a kapcsolatokat. Megjegyzem, az OFI nem akar konkurenciája lenni egyetlen hazai szervezetnek sem, a magunk útját járjuk.

– Merre indulnak el?

– Országjáró körutat szervezünk, csatlakozásra bíztatjuk az érintetteket –, mindenki közös hasznára. Felhívjuk a figyelmet például arra, hogy a magyar vállalkozóktól nagy sok alkatrész, részegység érkezik nagy cégekhez. Összehangolt munkával, jó lenne megjelenni a hazai és a nemzetközi piacon is életképes komplex gyártósorokkal, készterméket előállító rendszerekkel. Ezen elképzelés alapegysége a fémipar, ebben az iparágban állítják elő például a gyártóeszközöket, a mérőeszközöket,  a gépeket, a gyártósorokat.

– A változáshoz vélhetően nem elég a pályázatok folyamatos figyelése.

– Ez egyértelmű. Az Országos Fémipari Ipartestület minden fórumán – többek közt a hattagú elnökségben is – egyetértünk abban, hogy nagyon fontosak a személyes kapcsolatok. Erre a lehetőségeink adottak. Nem csak idehaza, hanem több külföldi országban is. Hagyományos gond hazánkban a tőkehiány, de hiszünk az emberek, a tőke, a szolgáltatások és az áruk szabad mozgásának lehetőségében. A gondok közt szerepel az is, hogy sok vállalkozás sorsa csak egyetlen megrendelőtől, partnertől függ. Velük együtt, sokat kell javítanunk a kínálatok megismertetésében.

A kiképző vállalatok segítik a tanulást


A zürichi székhelyű Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamarával (HSU) együttműködve, magyar iskolák igazgatóinak egy csoportja és az Országos Fémipari Ipartestület vezetősége a svájci szakképzési rendszerrel ismerkedhetett. A delegáció tagjai többek közt arról kaptak információkat, hogy milyen aktív szerepet vállal az 1300 tagot tömörítő svájci fémipari szervezet, a Swissmechanic, a jövő szakembereinek képzésében. Fontos szerepet töltenek be a képzési vállalkozások. Ezektől érkeznek ötvennégy napos kombinált tanfolyamokra a diákok a szakmai alapképzést biztosító Swissmechanic Képző Központokba. Az itt szerzett információkat egészítik ki, mélyítik el a gyakorlati és elméleti tantárgyak az állami szakképző iskolákban. A tanulás költségeinek döntő többségét a kiképző vállalatok állják, kiegészítő támogatás érkezik a fémipari szervezettől, illetve a Swissmechanic szakképzési alapjából.
Egy kiképzési központban tett látogatás során a magyar vendégek elcsodálkoztak azon, hogy a fiatal gyakornokok milyen gyorsan képesek voltak elsajátítani a bonyolult technikai anyagot, magabiztosan ténykedtek a nem is egyszerű gyakorlati feladatok végrehajtása során. Elhangzott az is, hogy számukra újdonság volt a svájci szakképzési politika nyitottsága.

 

Névjegy

Szűcs György, az OFI elnöke

 

Születési hely, idő Esztergom, 1949
Iskolák Szerszámkészítő szakmunkás (1966), géplakatos, illetve fémforgácsoló mestervizsga
Munkahelyek 1971-től van fémipari vállalkozása
Elismerések Magyar Köztársaság Érdemkeresztje
Család Nős, két felnőtt gyermekük és négy unokájuk van
Hobbi Horgászat, főzés

                          

ofi_svajc_delegacio.jpg

A delegáció svájci tanulmányútján ellátogatott a nemzetközi forma- és szerszámgyártásban jelentős erőt képviselő Otto Hofstetter cégéhez is Fotó: AS