IPOSZ

I. sz hírlevél

Hamarosan jönnek a foglalkoztatást segítő pályázatok

2016. január 5. Kamara Online
Még az első fél évben több, a foglalkoztatás növelését támogató pályázatot is kiír a kormányzat. Elsőként, februártól a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését segítő pályázat indul el.
A kormány újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében, elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába nevet viselő program kezdődik el – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány tervei között szerepel még a gyakornoki program kibővítése a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők támogatása érdekében, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák és munkaszervezési módok bevezetése is. Kifejtette: a gyakornoki programra azok a mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak majd, amelyek vállalják a 25 év alatti szakképzettséggel rendelkező fiatalok foglalkoztatását.

 

Az évtized nagytakarítása: több mint 50 ezer társas vállalkozás szűnt meg 2015-ben

2016. január 4.  Kamara Online
50 841 társas vállalkozás szűnt meg 2015-ben Magyarországon, közel 24 százalékkal több, mint 2014-ben – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Minden idők legrosszabb évét azonban jobb idők követhetik, mert az immár négy éve tartó konszolidációs folyamat a végéhez közeledik, és a gazdasági kilátások is javulnak.

50 841 vállalkozás szűnt meg 2015-ben Magyarországon, amivel a véget ért esztendő messze lekörözött minden korábbi évet a fekete krónikában. Az eddigi legrosszabb évben, 2014-ben összesen 41 069 vállalkozást töröltek a cégbíróságok, így a korábbi rekordhoz képest csaknem 24 százalékos volt a növekedés. „2015- re valószínűleg úgy fogunk emlékezni, mint az évtized nagytakarítására, amikor az évek óta tartó konszolidációs folyamat legintenzívebb szakaszán sikerült túljutni a hazai cégvilágnak” – mondja a negatív rekordról Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A jogalkotók konszolidációs törekvései leginkább a cégbíróság által indított kényszertörlési eljárások számának alakulásában érhetők tetten.

A cégalapítási kedv 2014 eleje óta meglepő stabilitást mutat. Negyedévről negyedévre mintegy 6500 új vállalkozást jegyez be a cégbíróság, az utolsó három hónap azonban mintha ebben is némi pozitív elmozdulást hozott volna. 2015 utolsó negyedévében több mint 7000 új társaságot alapítottak – ez a legmagasabb szám 2014 eleje óta. „A cégalapítások száma várhatóan stabilizálódik 2016-ban és következő években. A konszolidációs folyamat által redukált alapítási számokat ellensúlyozni fogja a lassan beinduló gazdaság.”

2015-ben összesen 25 ezer céget alapítottak közel 51 ezer törlés mellett. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt év nemcsak törlési rekordot hozott, hanem a cégek számának csökkenése is rekordot döntött. Az esztendő végére megmaradt 560 ezer cégből mintegy 60 ezer már most is megszüntetésre irányuló eljárás alatt áll, így a rendben működő cégek száma rövidesen 500 ezer alá csökken.

2016-ban még egy komoly technikai hatás éri a cégeket: a 2014-ben érvénybe lépett új Ptk. jegyzett tőkére vonatkozó követelményeinek március 15-ig kell eleget tenniük a kft.-knek. Az új feltételeknek a cégek egy része várhatóan nem tud – vagy nem akar – majd megfelelni, így 2016 első felében jelentősen emelkedhet az átalakuló vagy végelszámolással megszűnő vállalkozások száma, a második félévtől pedig a feltételeknek nem megfelelő társaságok hatósági kényszertörlései fogják rontani a megszűnési rátát.

E hatások eredőjeként az Opten becslése szerint 2016-ra is 45 ezer feletti cégtörlés várható mintegy 25 ezer cégalapítás mellett.


Új GINOP-pályázat, kkv-k is igényelhetnek támogatást

2015.12.23. Kamara Online

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - Kutatási infrastruktúra fejlesztése” című (GINOP-2.3.4-15) felhívás.
A meghirdetéskor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 25 milliárd forint; a támogatási kérelmeket 2016. április 4-től 2018. április 4-ig lehet benyújtani.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy olyan ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti formát alakítanak ki, amely alkalmas:

az ipari partnerek igényeinek megfelelő K+F+I kapacitás létrehozására,
versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére,
termékek versenyképes gyártásának fejlesztésére, melynek eredményeként az érintett termékek piacképesek maradnak vagy piacképesekké válnak a partnercégeknél.
A támogatható tevékenységek (többek között): alapkutatás, ipari kutatás, kísérleti fejlesztés, projekt előkészítés, projektmenedzsment.

A felhívásra konzorciumi partnerként támogatási kérelmet nyújthatnak be

kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok, amelyek (i) legalább 2 lezárt, jóváhagyott, teljes üzleti évvel rendelkeznek, vagy a legalább 50 százalék tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása, vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozása legalább 2 lezárt, jóváhagyott, teljes üzleti évvel rendelkezik, és (ii) éves átlagos statisztikai állományi létszámuk a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben
 

Kkv-kapacitásbővítés, versenyképességi együttműködések: módosultak a kiírások

2015. december 22. Kamara Online

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című (GINOP-1.2.2-15) felhívást több ponton is módosította a kormány.
A legfontosabb változás: a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 10 milliárd forintról 30 milliárd forintra nőtt a 27/2013 (II.12.) a szabad vállalkozási zónának minősülő településen megvalósuló fejlesztések esetén.

Nemcsak a keretösszeg, maga a zóna is bővült: a Magyar Közlöny 2015. évi 187. számában, 2015. december 2-án megjelent a 361/2015. (XII. 2.) kormányrendelet alapján a korábbi 1 080 településen felül további 122 település válik szabad vállalkozási zónává.

Tovább is van

Módosult a "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című (GINOP-2.2.1-15) felhívás is. A technikai jellegű módosulásokkal együtt bővült a támogatást igénylők köre és a felhívásban nevesítésre kerültek a többségi állami tulajdonú non-profit gazdasági társaságok, illetve megfogalmazódott egy feltétel a konzorciumi megállapodásra vonatkozólag.