IPOSZ

Hírlevél 15.

Országos Fémipari Ipartestület XV. sz. hírlevele

Kedves Fémiparos Társunk!


Az Országos Fémipari Ipartestület legújabb hírlevelében az alábbi témákról szeretnénk tájé-koztatást adni:

1. A gazdasági növekedés lehetőséget ad a bürokrácia csökkentésére
2. Jelentősen bővül a távolról bejáró dolgozók foglalkoztatásának támogatása
3. GINOP pályázók, figyelem! Nőtt a pályázati előleg mértéke!
4. Visszatéríti a Tigáz a tévesen kért behajtási költségátalányokat
5. Új előírások a helyi adókban
6. 5 tipp hogyan fejlessze családi vállalkozását
7. 570 milliárdos hitellyukat tártak fel Magyarországon


Dorog, 2016. július 04.

Üdvözlettel:
Szűcs György
Elnök
Országos Fémipari Ipartestület
________________________________________

A gazdasági növekedés lehetőséget ad a bürokrácia csökkentésére
2016. június 22. 9:58 Kormány.hu

A gazdasági növekedés lehetőséget ad arra, hogy a bürokráciában dolgozók létszámát csökkentsék, az onnan kikerülők elhelyezkedhessenek a versenyszférában - hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.
Elmondta: olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb államot hoznak létre, 4,2 millió ember dolgozik Magyarországon, közülük 1,1 millióan az állami szektorban.

Az államtitkár kifejtette: az állam attól is olcsóbb lesz, hogy a párhuzamos tevékenységeket felszámolják. Példaként említette, a minisztériumokba beolvadó, vagy megszűnő 51 háttérintézmény mindegyikében volt olyan szervezeti kiszolgáló egység - humán, pénzügyi terület -, amelyre a minisztériumi szerkezetben nem lesz szükség.
Csepreghy Nándor elmondta, hogy az előrejelzések alapján szakemberhiány van több iparágban, a kormány feladata, hogy ezeket a becsléseket felmérve, támogassa azok átképzését, akik később piaci viszonyok között tudnak dolgozni.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány áttekintette a háttérintézményeket, 2017. január elsejétől 51 szervezet szűnik meg, és hasonló folyamat indul az állami cégeknél is.
Szerinte az elmúlt években az állami szolgáltatások informatikai fejlesztései megteremtették annak az alapját, hogy az állampolgárok a változást ne vegyék észre.
(MTI)
________________________________________

Jelentősen bővül a távolról bejáró dolgozók foglalkoztatásá-nak támogatása
2016. június 21. 13:46 Kormány.hu

A jövő évtől jelentősen bővül a munkaadók számára a távolról bejáró dolgozók foglalkoztatásának támogatása - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Dunaújvárosban, a Hankook Ház új szárnyának ünnepélyes megnyitóján.
Cseresnyés Péter elmondta, hogy a kormány igyekszik jogszabályokkal segíteni a távolról bejáró dolgozók Cseresnyés Péter elmondta, hogy a kormány igyekszik jogszabályokkal segíteni a távolról bejáró dolgozók munkához jutását.
Az MTI kérdésére az államtitkár ismertette: a cégek a munkásszállások után több költséget számolhatnak el, ilyen szállók építésekor pedig az adóalapjukat csökkenthetik. A munkába járásnál az eddigi 100 kilométeres távolságot lecsökkentik hatvanra, tehát közelebbről bejáró dolgozó után is igénybe vehetők a kedvezmények.
A munkába járásra használt saját gépkocsi után a 9 forintos kilométerdíj 15-re emelkedik. A munkásszálló fogalmát is átalakították, a jövőben már az egyfős lakrész is munkásszállásnak minősül.
(MTI)
________________________________________


GINOP pályázók, figyelem! Nőtt a pályázati előleg mértéke!
2016. június 23. csütörtök - 11:10 / piacesprofit.hu

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően nagyobb támogatási előleget kaphatnak a GINOP programban pályázó vállalkozások. Június 14-től több előleget igényelhetnek a már nyertes pályázók is.
A módosítás értelmében nagyobb mértékű előleget kapnak az egyes GINOP-felhívásokra pályázók, de azok a vállalkozások is számíthatnak az emelt előleg folyósítására, amelyek már pozitív bírálatot kaptak. A megítélt támogatás összegének 50, 75, vagy 100 százalékára is számíthatnak előlegként a pályázók.
A pályázati előleg rendszeréről itt olvashat.
Mennyi lesz?
A nyertes pályázók alapvetően 50 százalék előlegre tarthatnak igényt az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet módosításának köszönhetően. Az előleg maximálisan egymilliárd forint lehet természetes személyeknek, a kkv-szektor szereplőinek, a civilszervezeteknek, az egyházi jogi személyeknek illetve a nonprofit gazdasági társaságoknak.
A kutatás-fejlesztési támogatások esetében az 50 százalékos előleg 75 százalékra emelkedik. A 100 százalékos előlegre jogosultak körébe pedig a költségvetési szervek, a helyi önkormányzatok, az állami cégek, a köztestületek tartoznak.
A rendelet lehetőséget biztosít arra is, hogy bármely nyertes pályázó 50 százaléknál magasabb előleget igényelhessen, ha likviditási tervvel alá tudja támasztani, hogy projektje magasabb előlegigényű.
A rendeletmódosításról szóló eredeti közleményt itt találja.
A már nyertes pályázók is számíthatnak a pénzre
A törvénymódosítás vonatkozik azokra a pályázókra is, akik már korábban elnyerték a támogatást. Például a GINOP-2.2.1-15 kódszámú, „Versenyképességi és kiválósági együttműködések” című, a GINOP-3.2.1-15 kódszámú „Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program kkv-knak” című, illetve a GINOP-5.1.2-15 kódszámú „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című pályázat nyertesei is igényelhetik a magasabb előleget, június 14-től.
De a munkahelyteremtést, a technológiai előrelépést és a turisztikai fejlesztéseket ösztönző pályázatokon indulóknak is lehetősége van arra, hogy hamarabb, több pénzhez juthassanak.
A kedvezményezett pályázatok teljes listája a Széchenyi 2020 honlapján elérhető.
________________________________________

Visszatéríti a Tigáz a tévesen kért behajtási költségátalányokat
2016. június 23. csütörtök, 09:31 Kamaraonline

A Tigáz visszavonja igényét, illetve a már befizetett összeget visszatéríti azon ügyfeleinek, akiknek az elmúlt hetekben tévesen küldött értesítést behajtási költségátalány megfizetéséről.
A Tigáz az elmúlt négy hét során értesítést küldött a behajtási költségátalány megfizetéséről azoknak az ügyfeleknek, amelyek egy vagy több számlájukat nem vagy késedelmesen fizették meg. Tévedés azoknál az ügyfeleknél fordulhatott elő, akiknek lakossági és vállalkozási gázfogyasztását azonos ügyfél-azonosító alatt tartja nyilván a szolgáltató – közölte a Tigáz.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a vállalat az értesítést a vonatkozó törvényben foglaltakkal összhangban küldte ki. A törvény hatálya ugyanakkor nem terjed ki az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztókra, hanem a vállalkozások, valamint a vállalkozás és szerződő hatóság közötti kereskedelmi ügyletek kiegyenlítéseként teljesített fizetésekre - tették hozzá.

Nemcsak a kisvállalkozók érintettek, hanem minden vállalkozó, önálló gazdasági vagy szakmai tevékenységet folytató szervezet, még ha az adott tevékenységet egyetlen személy, magánszemély végzi, ide tartoznak az egyéni vállalkozók is. A behajtási költségátalány mértékét és hatókörét a törvény szabályozza - emlékeztetnek a közleményben.
A Tigáz hangsúlyozta, az egyenlő bánásmód elve alapján jár el minden ügyfelével, a késedelmes számlafizetésnél nem tesz, és nem tehet különbséget. A közleményben arra is felhívták a figyelmet: ha a késedelmesen fizető ügyfél nem fizeti meg a behajtási költségátalányt, legvégső esetben a szolgáltatás kikapcsolható.
Az olasz Eni energiaipari cég tulajdonában lévő Tigáz Magyarország egyetemes gázszolgáltatási engedélyét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. október 1-jei határidővel vonta vissza a vállalat kérésére. Az ügyfeleket a Főgáz veszi át. A cég Magyarország egyharmadán végzett gázszolgáltatási tevékenységet. A Tigáz szabadpiaci gázkereskedelmi portfólióját is értékesítette. (MTI)
________________________________________

Új előírások a helyi adókban
Magos Zoltánné, adószakértő - hvg.hu - adózóna

2016.06.23., 06:09 Frissítve: 2016.06.22., 22:39
Az iparűzési adótól a telekadón át az építményadóig módosul a helyi adókról szóló törvény, javarészt 2017-től, de némelyik passzus már az idén.
2016. június 15-én kihirdetésre került az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény, amely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (továbbiakban: Htv.) is módosította.
Az Országgyűlés pontosította a nonprofit szervezetekre vonatkozó adómentességi feltételeket. Változatlan maradt, hogy a mentesség abban az  adóévben illeti meg az  adóalanyt, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem belföldön, sem külföldön adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, azonban építmény- és telekadóban a mentesség a továbbiakban kizárólag azt a szervezetet illeti meg, amely adóalany az ingatlan-nyilvántartásban az adott ingatlan tekintetében bejegyzett tulajdonosként szerepel. Az épület, épületrész, telek tulajdonosát a mentesség kizárólag arra az ingatlanára illeti meg, melyet a létesítő okiratában meghatározott alaptevékenysége, főtevékenysége kifejtésére használ. Az adóalany évente május 31-éig nyilatkozik arról, hogy társaságiadó-fizetési kötelezettsége a tárgyévet megelőző év vonatkozásában nem keletkezett. A nyilatkozatnak bevallással egyenértékű joghatása van.
________________________________________

 

5 tipp hogyan fejlessze családi vállalkozását

2016. 06. 23. 08:55 24.hu

A vállalkozások mintegy negyede nehezen tör ki az otthoni keretek közül – derül ki a CIB Bank és a BellResearch közös kutatásából. Itthon a kisvállalatok 22 százaléka ugyanis egy-két személyes családi vállal-kozásként működik, pedig néhány egyszerű ötlettel valódi, nyereséget termelő gazdasági szervezetté válhat-nának. A bank szakértői összeállítottak egy listát arról, mit kell ezért tennie a tulajdonosoknak.

A maximum 300 millió forint árbevételű kisvállalatok 22 százaléka egyszerű családi vállalkozásként működik ma Magyarországon – derül ki a reprezentatív kutatásból. A családi vállalkozások aránya Kelet-Magyarországon a legnagyobb, itt minden második kisvállalkozás ilyen formában működik.
A kutatásban „One man show”-ként elnevezett szegmensbe tartozó vállalkozások közös jellemzője, ahogy a név is jelzi, hogy a tulajdonos egymaga dolgozik, vagy legfeljebb 1-3 másik személyt von be az ügyek intézésébe. A háztartás és a vállalkozás gazdálkodása rendszerint egybefolyik és a vállalkozás fő célja a család megélhetésének biztosítása. A vállalkozás ügyeit emellett háztartási szemlélettel kezelik, és csak annyiban térnek el ettől a szemlélettől és gyakorlattól, amennyiben azt a jogszabályok kikényszerítik.
Ezeknek a vállalkozások vezetői ugyanakkor egy kis odafigyeléssel és tudatossággal kiléphetnének a családi vállalkozás szűk köréből, és nagyobb nyereséggel is működhetnének. Ehhez a CIB Bank szakértői egy gyakorlati listát állítottak össze.

1. Készítsen üzleti tervet!
Tudta, hogy azok a vállalkozások, akik üzleti tervet készítenek kétszer nagyobb valószínűséggel tudják vállalkozásukat fejleszteni, beruházásokat végrehajtani? Bár misztikusan hangzik, az üzleti terv akár egy egyszerű táblázat is lehet, a lényeg, hogy cégvezetőként gondolja végig, és számszerűsítse, hogy mennyi idő alatt honnan hova szeretné eljuttatni vállalkozását. Foglalja össze bevételeit és kiadásait, tervezze meg, hogy milyen fejlesztésekre, forrásokra lenne szüksége! Ehhez kérheti szakember segítségét is, pl. a banknál, ahol minden érdeklődő kisvállalkozásnak saját vállalati banki tanácsadója van.

2. Tanulni sosem késő
A kutatásból kiderült, hogy kimutatható az összefüggés a cégvezetők pénzügyi ismeretei, korábbi pénzügyi területen végzett tanulmányai és az általuk vezetett vállalkozás sikere között. Ezért érdemes bármilyen életkorban belevágni a pénzügyi ismereteink fejlesztésébe, erre pedig már sokfajta képzés, tanfolyam is lehetőséget kínál.

3. Lépjen be az online világba!
Az okostelefonok, tabletek és okostévék terjedésével minden vállalkozás számára egyre fontosabb az online tér. Egy egyszerű, de informatív honlap is segít abban, hogy célközönsége rátaláljon vállalkozására. Egy ilyen oldal létrehozása és üzemeltetése nem jelent nagy költséget, és nem igényel sok energiát.

4. Keresse az újdonságokat!
Bármilyen területen is működik vállalkozása, fontos, hogy ismerje a világban megjelenő újdonságokat – akár eszközökről, akár eljárásokról legyen szó. Ne féljen új dolgokat kipróbálni, vonja be ügyfeleit is, és az ő visszajelzései alapján vezesse be az újításokat.

5. Keresse a pályázati lehetőségeket!
A fejlesztésekhez, beruházáshoz elengedhetetlen, hogy külső forrásokat is bevonjon, ennek egyik módja a pályázat. Figyelje a lehetőségeket, hiszen a pályázatokon nemcsak pénzbeli finanszírozást, de eszközöket is nyerhet vállalkozásának. Ha pedig nincs számára kedvező pályázati lehetőség a banki finanszírozási formák között számos különféle megoldás van akár likviditási problémák, akár az eszközhiány áthidalására.
________________________________________

570 milliárdos hitellyukat tártak fel Magyarországon
2016. június 22. 21:43 Portfolio.hu

Megbecsülte a Magyar Fejlesztési Bank a magyar cégek körében lévő finanszírozási rés nagyságát, vagyis azt a potenciális hitelfelvételi összeget, ami elutasítás vagy kedvezőtlen feltételek miatt eddig meghiúsult. Ez a rés az MFB szerint 570 milliárd forintra tehető, így a 2016. áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6%-át éri el. Az eredmények az MFB számára különösen is értékesek lehetnek, hiszen leginkább az érintett cégeket célozhatta meg sikerrel az intézmény az MFB Pontokban elérhető EU-s hiteleivel.
A Magyar Fejlesztési Bank 2015. őszi reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése során feldolgozott vállalati válaszokra támaszkodva lehetőség nyílt arra, hogy
• a vállalkozások életképességének mértéke,
• az előző egy év során szerzett forrásbevonási tapasztalatai, valamint
• a hitelfelvételi tervek
alapján megbecsüljék annak a finanszírozási résnek a nagyságát, aminek a betöltése javíthatja az életképes cégek versenyképességét és hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - olvasható a bank júniusi MFB Periszkóp című kiadványában. Ez a rés (vagy másképp fogalmazva gap) abból adódóan keletkezik az életképesnek tekinthető (pozitív saját tőkével rendelkező, a következő 12 hónapban bel- és külföldi piacain is legalább stabil eladásokkal számoló) cégek körében, mert
• valamilyen okból elutasításra kerül (részben vagy teljesen) ezeknek a vállalkozásoknak a hitelkérelme,
• vagy a kapott hitelajánlatot annak kedvezőtlennek ítélt feltételei miatt nem fogadják el a vállalatok,
• vagy pedig a kérelem elutasításától tartva eleve nem is próbálkoznak kölcsön iránti igényükkel pénzintézetek-hez fordulni.

A felmérés alapján összesen 32 ezer, ezen belül
• a mikrocégek körében mintegy 30 ezer,
• a kisvállalatok között közel 2 ezer,
• a középvállalatok csoportjában 4-500 körüli, míg
• a nagyvállalatok között tucatnyi cég tartozik abba a vállalatcsoportba, ahol
hitelezési rés mutatható ki. A hitelkérelem részbeni elutasítása miatt mintegy 8 ezer, a teljes elutasítás révén 5 ezer, a hitelajánlat vállalatok részéről történő elutasítása következtében 200, a hitelajánlat be nem nyújtása nyomán pedig 19 ezer cég szorul ki a hitelezési piacról.
A finanszírozási gap becsült nagysága - figyelembe véve, hogy a részben elutasítottak a hiteligény mekkora hányadát kapják meg - 570 milliárd forintra tehető, ami a 2016. áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6%-át éri el.
A finanszírozási rés mintegy tizede a részleges hitelkérelem elutasítás eredménye, ötöde a teljes elutasítás következménye, 3-4%-a a hitelajánlat kérelmezői oldalról történő visszamondásából fakad és nagy hányada, mintegy kétharmada annak az eredménye, hogy a vállalatok meg sem próbálkoznak hitelkérelmet benyújtani, mert visszautasítástól tartanak.