IPOSZ

Konferencia meghívó: A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése - Miskolc 2018 november 13.

Kedves Fémiparos Társaink!

 

Az Észak-Magyarországi régióban az alábbi munkaügyi munkavédelmi előadást szervezi érdekképviseleti Partnerünk a MAGEOSZ-MGYOSZ-VASAS Szakszervezet.

 

A munkakörülmények javítása, a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, valamint a munkavállalók és munkáltatók munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatos célzott tájékoztatásának megvalósítása érdekében Magyarország Kormánya GINOP-5.3.4-16 számú felhívására a MAGEOSZ – MGYOSZ – VASAS  szervezetek konzorciuma  „NEMES A CÉL – Közös érdekünk a munkabiztonság” címmel nyújtotta be pályázatát, amelyet GINOP-5.3.4-16-2016-00025 számmal sikeresen el is nyert. A megvalósítandó program célja, hogy csökkentse a fémalapanyag gyártás és a fémfeldolgozás területén a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések magas számát.

 

Fontos tudni, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatok és kutatási eredmények szerint az elmúlt években általánosságban és különösen a fémipari ágazatokon belül növekedett a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások száma. A projekt keretében sor kerül a munkakörülmények hiányosságainak feltárására, a munkavédelmi aktivitás, a tudatosság és a megfelelő ismeretek növelésére, valamint a munkavédelmi kockázatok csökkentésére és a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének  fokozására, mind a munkaadók, mind a munkavállalók és az érdekképviselet körében.

 

A fenti program megvalósításának így része a munkaadókra háruló munkavédelmi feladatok ellátására való felkészítés, amelyet regionális konferenciákon elhangzó szakértői előadásokkal, tematikus szakmai workshop-okkal és országos munkavédelmi roadshow-val valósítunk meg. Ezeken az összejöveteleken a résztvevőknek lehetőségük nyílik a szakértők által kidolgozott tananyagok és a feladatellátás különböző területeire vonatkozó összefoglaló tájékoztató anyagok megismerésére és feldolgozására.
Ezek az anyagok a következő feladatok ellátását segítik:

 

 

  • munkavédelmi stratégia készítése;
  • munkahelyi kockázatértékelés végzése;
  • a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és nyilvántartása,
  • munkajogi és társadalombiztosítási vonatkozásai;
  • a szakszervezetek munkavédelmi jogosítványai a munkahelyeken;
  • a munkavédelmi képviselők megválasztása,
  • a képviselők jogai és kötelezettségei;
  • ágazat-specifikus munkavédelmi tevékenység;
  • a foglalkozási ártalmak és kockázatok, illetve a védőeszközök és védőfelszerelések megismerése.


Hamarosan elérhető lesz olyan elektronikus applikáció is, amely mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára segítséget nyújt a munkabalesetek megelőzésében és a balesetek bekövetkezése esetén a szükséges adminisztráció és bejelentések akár on-line elvégzésére. A projekt honlapján olvashatók az elkészült tanulmányok, tananyagok, oktatófilmek a program célcsoportjai (munkaadók, munkavállalók és érdekképviselet) szerint. Ezeken túl ugyanitt személyes  szakmai tanácsadást is biztosítunk a témában a résztvevők számára. A projekt honlapja a következő helyen érhető el: www.nemesacel.com

 

A projekt sikeres megvalósítása érdekében azt kérjük, hogy mint munkahelyi vezető tegye lehetővé a novemberben megrendezésre kerülő konferenciákon a munkavédelemmel foglalkozó helyi szakemberek, lehetőségük szerint két munkavállaló és/vagy érdekképviseleti munkatárs részvételét.

 

Az első konferenciára 2018. november 13-án Miskolcon kerül sor, melynek meghívóját és a jelentkezési lapot mellékeljük.

 


A rendezvény egy napos, a résztvevők számára ingyenes és ellátást is biztosítunk számukra.

 

Részvételükre feltétlenül számítva kérjük, hogy részvételi szándékukat a csatolt jelentkezési lapon szereplő tomcsik@mgyosz.hu elérhetőségen szíveskedjenek visszajelezni.

 

Üdvözlettel

Vadnai Gábor
főtitkár

*******************************************************
Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség
Hungarian National Association of Machinery and Power Engineering Industries   
1021 Budapest, Budakeszi út 51.
Tel.: 215-8868  -  Fax : 457-0282
E-mail : mageosz@mageosz.hu
www.mageosz.hu