IPOSZ

Malawai - Segítségnyújtás

Malawi. Egy afrikai ország a sok közül, melyben sajnos mindennapos a gyermekéhezés. Sokszor csak legyintünk, hiszen amilyen távolinak tűnik a kontinens, olyan távoliak az ottani problémák is. Pedig statisztikák szerint 5-6 másodpercenként éhen hal egy gyermek a világon, nagyobb részük a legszegényebb országokban. Ilyen hely Malawi is.

 

Míg az afrikai gyermekéhezés távoli, addig a migráció már egy sokkal kézzel foghatóbb probléma. De mi az oka a migrációnak? Természetesen a mélyszegénység, az éhezés és az ehhez kapcsolódó konfliktusok. És mi mit tehetünk a migráció ellen? Mint minden problémánál, itt is a gyökerekig kell visszamennünk. Ha sikerül a helyi életkörülményeket javítanunk, akkor minden bizonnyal enyhül a migráció is. Hiszen lesz helyben munkalehetőség, lesz élelmiszer, lesz lehetősége a családoknak a normális életre.

 

Tudjuk mi a probléma, tudjuk azt is hogy mi a következménye, kérdés, hogy mi tehetünk-e valamit? Természetesen mindenki tehet valamit. Mi Malawiban kezdtünk segíteni a helyi gyerekeknek. Azért ezt az országot választottuk, mert ott is van Mária Rádió, így könnyedén tudtuk ellenőrizni, hogy az oda küldött pénzből valóban az lesz, amire szántuk. Vitamealt veszünk rajta, ami mindent tartalmaz, amire egy gyermek szervezetének szüksége van a fejlődéshez. Ezeket az iskolákban osztják szét, ezzel is biztosítva, hogy a gyerekek oktatása biztosítva legyen. Ezeket a táplálékkiegészítőket helyben állítják elő, így a helyi gazdasági is fejlődik ezáltal.

 

Ha csak egy gondolatként kéne összefoglalnom az egészet, akkor azt mondanám: a gyermek az ugyanolyan gyermek a világ másik oldalán is. Ha tudunk, akkor segítenünk kell, mert ezek a kis segítségek, ezek az egyéni döntések azok, amik aztán világformáló összefogásokká duzzadnak.

 

Ha Ön is szeretne segíteni, vagy még több részletet megtudni a Malawi gyermektáplálási programunkról keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén: +36304676444, elnok.mariaradio@mariaradio.hu

 

Dr. Szabó Tamás
a Mária Rádió önkéntes elnöke